Trendovi u dizajnu, Uređenje enterijera

MINIMALISTIČKA KUHINJA – Raj mira u vašem domu

Minimalistički život zadovoljava naše potrebe: kada se vratite kući nakon dana ispunjenog događajima sa mnogo stvari koje možete uzeti, ponekad ne želite ništa više od osvežavajuće tišine i praznog prostora. Minimalizam vam ostavlja prostor za jasno razmišljanje. Pre svega, vaša kuhinja treba da bude negde gde sve ima svoje mesto i gde se zaista možete isključiti. Saznajte ovde kako možete da unesete ovu atmosferu u svoju kuhinju.

MINIMALIZAM: ŠTA NAM ZAISTA TREBA

Minimalizam nije samo stil enterijera, već način života. Ako želite da uredite dom u minimalističkom stilu, prvo očistite svoj dom i svoj život. Mnogi ljudi pokušavaju da žive svesno i održivo zbog sve manje prirodnih resursa i senzornog preopterećenja društvenih medija. Kupovinom samo nekoliko proizvoda visokog kvaliteta možete smanjiti ukupnu potrošnju.

MINIMALISTIČKE KUHINJE: MNOGO PROSTORA ZA KREATIVNOST

Možete raskrčiti svoj životni prostor, ali stvaranje minimalističke kuhinje predstavlja potpuno novi izazov. Na kraju krajeva, postoji toliko mnogo briljantno praktičnih kuhinjskih pomagala i dekorativnih elemenata koji mogu pomoći u pripremi hrane, pa čak i kuvanju. Kao takav, trebalo bi da izvršite inventar: Koliko svog kuhinjskog posuđa koristite? Koja jela zapravo završavaju na stolu? I da li su vam zaista potrebna ona umetnička dela sa kulinarskim temama iznad radne ploče? Mnoge kuhinje sadrže predmete koji se nikada ne koriste. Oni vam oduzimaju prostor i odvlače vas od onoga što je bitno. Rešenje: očistite svoju kuhinju, ostavljajući samo predmete koje aktivno koristite. Oni se mogu čuvati u nekoliko dobro sortiranih ormarića.

Držite se osnovnih stvari i kada je u pitanju vaš kuhinjski pribor: za kuvanje su vam potrebni samo pećnica, frižider, radne ploče i sudopera. Jednostavnost ne znači nužno standardnu konfiguraciju. Vredi razmisliti o multifunkcionalnoj opremi visokog kvaliteta. Kao jezičak miksera za toplu vodu koji će vam uštedeti dodatni čajnik za vodu i tako dalje. Shvatili ste ideju.

IDEJE MINIMALISTIČKE KUHINJSKE

VANVREMENSKI KLASIČNI DIZAJNI ZA ODRŽIVU KUHINJU

Kada dizajnirate svoju kuhinju, idite na visokokvalitetne uređaje i pribor. U interesu održivosti, želite da budete u mogućnosti da ih koristite dugo vremena. Ako se pitate da li da kupite određeni kuhinjski aparat, zapitajte se da li vam je zaista potreban. Da li ćete zaista ispeći dovoljno svog hleba da opravdate kupovinu mašine za pečenje hleba? Svaki uređaj zauzima prostor. U minimalističkoj kuhinji, međutim, trebalo bi da sve svoje radne površine držite što je moguće čistijim. Manje je više u ovom slučaju. Ovo vam omogućava da na najbolji način prikažete materijale.

MINIMALISTIČKI DIZAJN KUHINJE JE DEFINISAN KROZ

 • Izbor održivih materijala: Radne ploče i kuhinjski ormarići mogu biti od punog drveta, betona ili granita. Važne su i prirodne boje i teksture koje daju prostoriji osećaj spokoja.
 • Uverite se da je vaša kuhinja veoma funkcionalna: Život u minimalističkom stilu takođe znači da se fokusirate na osnovne stvari. Ovo takođe znači korišćenje važnog prostora kao što je sudopera na višenamenski način.
 • Ograničite svoje posuđe na klasični dizajn: tanjiri, šolje i čaše za piće u najnovijim bojama uskoro će izgubiti svoju privlačnost. Odlučite se za klasične oblike i suptilne boje koje su uvek prijatne za oko.
 • Prave linije odišu mirnom i bezvremenskom estetikom.
 • Optička jasnoća kroz prednje strane bez ručki i naglasak na rešetkama velikog formata.
 • Minimalistički dizajn uglavnom u monohromatskim prigušenim, mat bojama sa niskim osvetljenjem
 • Kombinacija mat crnog i sivog mermera je skupocena i elegantna u isto vreme.
 • Frontovi od pravog drveta od hrasta, jasena, oraha ili bresta su dizajnirani u vertikalnom pravcu i imaju neprekidni uzorak furnira.
 • Brušeni čelik je nova standardna površina za visokokvalitetne okove.
 • Metalne površine pod uticajem prirodnih tonova prelaze u mat, patinirane mesingane i bronzane tonove.

KOJE SE BOJE UKLAPAJU U MINIMALISTIČKU KUHINJU:

 • Bela: savršena osnova za kombinovanje svih boja. Za razliku od crne ili sive, bela izgleda neutralno i veoma moderno.
 • Tartuf: U kombinaciji sa belom zrači smirenošću i spokojem. Veoma harmoničan sa prirodnim drvetom i mat sivo-braon tonovima.
 • Betonski stil: sirov, lagan, čist – u kombinaciji sa bež, oker i braon, beton postavlja kontra akcenat i stvara harmoničan ambijent.
 • Alu metalik: Metalik siva naglašava moderan izgled i dobro se slaže sa svetlim drvećem i svetlim okruženjem.
 • Rock Grei: Upečatljiva siva sa toplim smeđim tonovima odgovara modernom stilu sa sivo-smeđim drvetom i kamenjem.
 • Antracit: u kombinaciji sa prigušenim prirodnim bojama ne deluje previše moćno.
 • Crna: Mat u kombinaciji sa mesingom i zlatom zrači toplinom i izgleda posebno luksuzno.

KAKO RADITI I KUVATI SA MINIMALISTIČKOM SUDOPEROM

Sudopera može da se pohvali mnoštvom dodatnih funkcija, koje su neophodne u minimalističkoj kuhinji. Nakon kuvanja, možete postaviti vruće lonce na neklizajuće gornje šine, koje se mogu pričvrstiti na sudoperu. Povrće se može čuvati u ugaonom sanduku dok ne budete morali da ga koristite. Cedilo se može lako okačiti u posudu. Ako vam je potreban dodatni prostor na radnoj površini, možete jednostavno preurediti sudoperu. Sistemi sudopera kao što je BLANCO AKSIA III dolaze sa pokretnom daskom za sečenje. Daska čini da posuda nestane kada je ne koristite.