Trendovi u dizajnu, Uređenje enterijera

Moderno kupatilo – trendovi za 2022_2023

Želeli bismo da naše kupatilo, prostorija u kojoj se bavimo higijenom i poslovima nege o sebi  ima toalet, tuš i kadu, umivaonik i ormariće. Većina nas sanja da prostor u kome provodimo jutarnje i večernje trenutke bude ne samo koristan, već i udoban i lepo uređen.

Trendovi dizajna kupatila se veoma brzo menjaju. Na sreću, to ne znači da je ono što je bilo na vrhu pre godinu dana sada prošlo – neki stilovi ostaju dugo u trendu, drugi se razvijaju i menjaju tokom vremena.

Stil inspirisan SPA

Kupatilo pogodno za odmor, relaksaciju i uspostavljanje unutrašnje harmonije često ima egzotičan izgled i održava se u svetlim, prigušenim bojama (bež, prigušeno zelena, bela), sa prirodnim materijalima koji dominiraju.

Prigušeno toplo svetlo obezbeđuju LED diode, ali i brojni svećnjaci i reflektori. Mekani bade mantili, mekani peškiri i sobne biljke daju prostoriji ugodan izgled. SPA stil savršeno funkcioniše u malim i velikim kupatilima.

Eko stil

Kupatilo inspirisano prirodom može se lako prepoznati po bojama (bela, toplo siva, bež, braon i zelena), prirodnim materijalima (drvo, pluta, kamen), jednostavnim oblicima, ekološkim rešenjima (energetski efikasne sijalice, aparati koriste recikliranu vodu, vodokotlić promenljive zapremine).

Ekološki dizajn pruža osećaj jedinstva sa prirodom kroz žive zelene biljke, prirodne morske sunđere, tepihe od trske, kozmetiku u staklenim posudama i ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje. Eko stil je odličan izbor za svako kupatilo.

Minimalistički stil

Minimalistički stil je za one koji više vole jednostavnost i minimalizam. U ovom trendu, prostorija je uređena u jednoj ili dve blage i prigušene boje – beloj, bež, sivoj (od svetle do dubokog antracita) i crnoj, sa samo nekoliko komada nameštaja (zatvoreni ormarići) i retkim dodacima (što se tiče moguće sve je skriveno u fiokama i ormarićima).

Minimalistički stil dobro funkcioniše u malim kupatilima. Ako se odlučite za to, izaberite provereni tim za renoviranje, jer će sve nesavršenosti ovde biti savršeno vidljive.

Glamour stil

Veličina i raskoš – ovo je najkraći način da se opiše glamurozno kupatilo. Stil ima različita lica – klasična, palata, moderna – i greška je asocirati ga samo na roze i zlatni kič. Takvo kupatilo nije lako ukrasiti – potrebna je umerenost, jer će u suprotnom obilje oblika i boja učiniti da soba izgleda prepuno i đubre.

Nameštaj originalnog dizajna i neobične završne obrade, kristalni lusteri, bogato ukrašene pločice, intenzivne boje (zlatna, srebrna, crna), luksuzni stakleni predmeti – sve su to obavezni elementi u svakom glamuroznom kupatilu.

Prilikom odabira stila za kupatilo, trebalo bi da sledite sopstvene preferencije (ne vole svi zlatnu i roze kombinaciju), potrebe (ne traže svi trenutke opuštanja u kupatilu) i način na koji provodite vreme. Oni koji ne vole velike promene, ne prate modne trendove i nisu ljubitelji renoviranja, trebalo bi da se klade na klasiku koja će uvek raditi – kupatilo sa svetlim zidovima i univerzalnim nameštajem omogućiće vam da dodate razne dekorativne detalje kako biste kreirali svoje, jedinstvena atmosfera. Međutim, ovo rešenje ima i jedan nedostatak – oni koji nemaju smisla za dizajn učiniće takvo kupatilo bezizražajnim prostorom.

Oni koji vole promene, vole da eksperimentišu i prate modu i spremni su za preuređenje i renoviranje, trebalo bi da se opredele za moderan stilski dizajn. Pruža priliku za brze promene i smela rešenja. Važni – ili možda čak i najvažniji – aspekti koje treba uzeti u obzir su veličina vašeg kupatila i stil vašeg čitavog životnog prostora. Vredi da stil vašeg kupatila odgovara izgledu čitavog enterijera i veličini same sobe. U slučaju ograničenja prostora, jednostavne forme i nekomplikovana, klasična rešenja će dobro funkcionisati. Velike sobe nude više opcija. I naravno, važne su i preferencije svih članova domaćinstva.

Koje promene u dizajnu kupatila će doneti 2023? Prema svemu sudeći, trendovi će se sastojati od:

  • sva rešenja fitinga bez kontakta (slavine i toaleti sa senzorima pokreta),
  • pločice velikog formata,
  • imitacija mermernih pločica,
  • žive sobne biljke,
  • prirodni materijali (kamen, drvo, keramika),
  • boje pribora: industrijsko inspirisana saten zlatna, klasična crna,
  • nameštaj zaobljenih oblika (okrugli umivaonici, cilindrične slavine),
  • samostojeće kade – ne samo u centru sobe, već i uz zid (modeli na zidu),
  • prirodne boje zidova – maslinasta, krem, mešavina bež i sive, peščano bež, narandžasta terakota, prašnjavo braon.

Trendovi sledeće godine će nastaviti da stavljaju akcenat na blizak odnos sa prirodom i udobnost i opuštanje za članove domaćinstva u prelepom, ali funkcionalnom kupatilu.