Trendovi u dizajnu

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ste čuli za avant basic stil?

Avant basic predstavlja novi maksimalistički stil koji je nedavno postao popularan na društvenim mrežama, posebno na platformama Instagram i TikTok. Maksimalistička estetika – kako je definisana trenutno – potpuno se prkosi minimalističkom  pristupu, koji je u poslednje vreme veoma popularan među mlađom generacijom.

Ovaj stil je donekle nastao kao reakcija na postojeći japanski minimalizam, kao i mnoge druge stilove koji su toliko cenjeni u proteklih nekoliko godina, a baziraju se na konceptu čistog i minimalnog. U ovom slučaju, baš naprotiv, Avant basic stil podstiče izražavanje pojedinaca kroz ukrašavanje i efektnost detalja.

Maksimalizam postoji kao simbol jedinstvene ličnosti onih pojedinaca koji žive u domovima, ali i predstavlja novi vid podrške raznim proizvođačima, kreatorima i dizajnerima.

Ono što ovaj stil čini poprilično popularnim, uprkos njegovo veoma drugačijem estetskom pristupu, jeste to što je apsolutno „fotogeničan“.

Počnimo, najpre, od samog naziva i njegovog značenja: „Avant basic“ je kontradiktoran termin, koji spaja reč „Avant“ – što znači originalno ili inovativno – i sa druge strane reč „basic“, što znači uobičajeno, pod popularnim izrazom
„mainstream“

Ovaj trend je veoma kreativna kombinacija različitih inspiracija za dekoraciju. On u suštini spaja „vintage“ estetiku 60-ih i 70-ih, sa savremenim, šarenolikim i namerno kičastim pristupom.

U velikoj meri prisutno je mešanje boja, šara i oblika na zabavan, ali uvek „fotogeničan“ način.

Kreiranje ovakvog prostora podrazumeva „basic“ deo, koji možemo zamisliti u vidu bele pozadine, kojoj zatim pridružujemo razne kreativne elemente. Podstiče se kombinovanje psihodeličnih, kariranih i cvetnih printova, sa jasnom „vintage“ notom. Takođe, kombinovanje različitih boja, pastelne nijanse zajedno sa fluksom, kao i crno-bele optičke kombinacije, nisu strani kod ove vrste trenda. Nije neuobičajeno uključiti i čudne elemente nameštaja, poput ukrasnih predmeta talasastog oblika, elemenata apstraktne umetnosti, ogledala zakrivljenog oblika, raznolikog veštačkog cveća i, u nekim slučajevima, led svetla.

Iako možda nije svačiji prvi izbor, ovaj trend predstavlja perfektnu refleksiju ukusa novih generacija. On u velikoj meri kreira novi vid dekorativnog stila u želji za ekspresijom slobode, jedinstvenosti i ličnog ukusa, koji jasno stvara pravac za buduće generacije.