Uređenje enterijera

Minimalizam u dizajnu enterijera

Skroman, jednostavan i upečatljiv, samo su neki od prideva koji se koriste za opis minimalističkog stila u oblasti dizajna enterijera. Međutim, mnogi bi se složili da on ne predstavlja samo estetski izbor, već praksu koja demonstrira neverovatnu strogoću, fokus i istančan ukus za detalje, što je neophodno kako bi ovaj vid dizajna u prostoru izgledao skladno. Ali šta je zapravo značenje minimalizma i na koji način se treba pridržavati minimalističkog kućnog dekora u svom domu, od hodnika sve do spavaće sobe?

Šta je minimalistički dizajn enterijera?

Minimalistički dekor, što nije iznenađujuće, predstavlja antitezu maksimalističkom dizajnu, gde je svaki element istaknut u vidu jarke i svelte boje, preplavljen originalnim printovima, kao i dominantnim oblicima nameštaja koji značajno privlače pažnju.
Minimalistički stil je daleko suzdržaniji i suptiliniji, ali to ne znači da mu nedostaje samopouzdanja. Naprotiv, minimalistički enterijer je samouvereni prikaz dizajna i ličnih preferencija. Njegova suština jeste fokusiranje na nekoliko posebno odabranih
predmeta u prostoriji – delovi izabrani nakon dubokog razmatranja uz odlučan stav pojedinca. Minimalistički dizajn uključuje samo jednu ili dve boje u prostoriji, uz snažnu sklonost ka geometrijski oblikovanom nameštaju koji je obično multifunkcionalni – manje količine nameštaja u prostoriji znači da oni komadi koji se zapravu tu i nađu moraju biti efektni i savršeni.

 Kako kreirati minimalistički stil: Od spavaće sobe do kupatila

Ovaj dizajn se može primeniti na različite tipove enterijera, kao što su japanski, skandinavski i moderni tipovi. Bez obzira na to koji vid estetike je krajnji cilj, postoje aspekti koji su relevantni širom sveta, kao što mogu pokazati i primeri minimalističkih ideja u različitim prostorijama. 

SPAVAĆA SOBA

Minimalistička spavaća soba svakako favorizuje nisko ležeći okvir kreveta koji ne poseduje uzglavlje – može biti tapaciran ili  drven, ali mora biti čist i bez naglašenih ukrasa. Međutim, nenaglašeni detalji šava, prikaz motiva ili pojava različitih nijansi drveta, samo su neki od primera suzdržane dekoracije koja je prihvatljiva u vidu ove vrste dizajna. Noćni stočić u okviru minimalističkog dizajna spavaće sobe, bilo da se radi o stočićima kockastog oblika ili policama bez nogara, najbolje je postaviti u ravni sakrevetom – treba izbegavati postavljanje objekata na vizuelno različitim visinama. Što se tiče izvora osvetljenosti,  preporučuje se neki vid integrisanog zidnog svetla ili jedne lampe. Ormari su najčešće ugrađeni, ili umesto toga, postavlja se jedan komad nameštaja za skladištenje, kao što je komoda koja neće narušiti minimalistički dekor prostorije.

DNEVNA SOBA

Minimalističke ideje za uređenje dnevne sobe uključuju ponavljanje istog oblika komada nameštaja u okviru prostorije. Moderno uređena dnevna soba pod uticajem ovakvog dizajna može imati par fotelja kockastog oblika, koje se nalaze pored elegantne sofe sa kojom dele istu visinu naslona za ruke, nizak naslon i oštre konture. Napomena je da oštri uglovi ne moraju značiti i nedostatak udobnosti i komfora. Neophodno je pratiti tu visinu, kao i kvadratni oblik, prilikom odabira stočića za kafu – niža visina znači da ne obuhvata preveliku pažnju, već dozvoljava oku da ga pronađe u svoje vreme. Bilo kakav vid prikazivanja samopouzdanja na suptilan način kroz različite komade može učvrstiti izgled minimalističke dnevne sobe.

Kuhinja

Dizajn kuhinje je fundamentalan prilikom kreiranja minimalističkog enterijera, jer se ta prostorija smatra srcem celokupne kuće. Ukoliko se postigne željena umerenost prilikom odabira dekorativnih komada u ovoj prostoriji, doći će do učvršćavanja
čitavog izgleda doma. Kuhinja je prostorija u kojoj se najčešće može videti različita kombinacija boja i materijala u pogledu odabira ormara, podova, pločica i uređaja. Bitno je fokusirati se na dve boje i ne više od dva osnovna materijala, kao što su drvo
i mermer ili uglačani beton i crni metali. Neophodno je pobrinuti se da i sami uređaji ne odudaraju od dve odabrane boje, kao i posuđe koje bi moglo biti izloženo jer vizuelno značajno doprinosi celokupnom izglednu prostorije. Preporučuje se planiranje dizajna koji omogućuje dovoljno prostora za skladištenje, kako bi što manje objekata i dekora bilo postavljeno na radnu površinu i vidljive police za odlaganje.

TRPEZARIJA

Moderna minimalistička kuća sa trpezarijom prati iste selekcije kao i u prethodnim prostorijama. Lakirani, sjajni nameštaj sa pravilnim siluetama jedan je od mogućnosti. Međutim, to ne mora značiti da ovaj vid dizajna nije avanturistički. Kontrast različitih tipova linearnih formi zaista može biti zapanjujuć i može se iskorisititi kao prilika za uključivanje vida apstraktnog geometrijskog dizajna u arhitekturu čiste i vizuelno ujednačene prostorije.

KUPATILO

Držati se malog broja boja i materijala najlakše se realizuje u ovoj prostoriji, gde se kreativnost može ispoljiti u okviru ugradnih ormara, na primer. Minimalistički dizajn favorizuje pločiće većeg formata, kako bi vizuelno bilo manje linija razdvajanja i fugovanja koje bi mogle narušiti izgled i koncept ovog dizajna. Korišćenje iste vrste materijala, kao što je na primer beton koji se nalazi u određenom delu kupatila i to pokrivajući kako deo zida, tako i deo poda, obezbeđuje se neka vrsta fluidnosti i apstrakcije u okviru celokupne oštrine i pravilnosti. Karara mermer predstavlja odličan i luksuzan izbor koji ne sadrži suvišne šare koje bi mogle da naruše harmoničnost prostorije.