Uređenje enterijera

Šta je neophodno kod izrade nameštaja po meri

Ukoliko želimo da iskoristimo svaki centimetar i svaku mogućnost koju pruža dom, u odnosu na prostor sa kojim se raspolaže, jedna od najboljih opcija bi svakako bila izrada nameštaja po meri. Pored toga što je razumljivo najbolja opcija, ona pruža kvalitet, funkcionalnost, kao i savršeno iskorišćen prostor u pogledu estetike. Ova opcija podložna je promenama u skladu sa željama i ukusom pojedinca.
Kada je izrada nameštaja po meri u pitanju, bitno je da su mere koje se uzimaju apsolutno precizne i tačne, neophodno je pratiti određeni protokol, a na kraju, ništa manje važni, dolaze na red elementi, odnosno materijali koji su potrebni za izradu celokupnog nameštaja. Što se tiče elemenata, na prvom mestu je svakako kvalitet materijala, od koga zavisi celokupan vek trajanja, ali i izgled gotovih komada nameštaja. Sada ćemo videti o kojim to glavnim elementima moramo razmišljati
prilikom izrade nameštaja po meri.

OKOV

Okov za nameštaj podrazumeva sve elemente koji spajaju i čvrsto drže različite vrste ploča i materijala od koji se određeni komad nameštaja pravi. U skladu sa tim, veoma je važno da okov za nameštaj bude, pre svega, čvrst i kvalitetan, kako ne bi došlo do izvesnih promena i kvarova. U okov za nameštaj spadaju, između ostalog, i šarke za kuhinjske elemente i ormare, kao i drugi nameštaj među kojima ima svakako više različitih vrsta koje se mogu birati. Zatim u ovu grupu spadaju i klizači za fioke, klizna vrata, šine po kojima se kreću sama vrata, ali i okov u vidu ručica, nosača za police i još mnogo toga. Sama asocijacija na ovaj vid okova, šarke, ručice, šine i slično, dovodi do zaključka da je okov itekako važan aspekt izrade nameštaja i da je veoma važno
odabrati kvalitet i čvrstoću kod ovog elementa.

VIJCI I SPOJNI OKOV

Kao što, prethodno pomenuti, okov za nameštaj objedinjuje dosta elemenata, tako i vijci objedinjuju više različitih elemenata za spajanje ploča ili bilo čega što će činiti komad nameštaja koji se izrađuje. Vijci se odnose na sve one šrafove i holcšrafove pomoću kojih se povezuju ploče, šarke sa materijalom, ručice za nameštaj, a razlike među njima mogu se primetiti u vidu debljine, koja je uglavnom izražena u milimetrima. Svaki deo komada nameštaja zahteva određenu debljinu šrafova, kako zbog fizičkog izgleda i jačine materijala, tako i zbog jačine samog komada, pa u tom pogledu treba voditi računa prilikom odabira ovog elementa.

PLOČASTI MATERIJAL

Kako se nameštaj po meri uglavnom dovodi u vezu sa izradom kuhinja, plakara, cipelara i slično, tako se i možda najviše pažnje posvećuje izboru pločastog materijala koji za koristi za njihovu izradu. Ono što je najzastupljeniji izbor je svakako drvo, univer ili iverica, kao i medijapan. Na prvom mestu se razlikuju po ceni, a tu je svakako i konačni izgled ploča. Univer je veoma popularan kako zbog fizičkog izgleda, tako i zbog dostupnosti raznovrsnih nijansi boja. Osim toga, univer je veoma kvalitetan, tako da svakako predstavlja jedan od najčešćih izbora mnogih. Drvo je svojim visokim kvalitetom odličan izbor, i to najviše kod pojedinaca koji preferiraju klasični izgled nameštaja, dok je medijapan materijal koji se uglavnom bira za komade nameštaja kod kojih je poželjno postići moderniji izgled. U svakom slučaju, neophodno je uskladiti želje i mogućnosti pojedinca, pa na osnovu toga i odlučiti koji materijal će se koristiti za izradu nameštaja.
Komad nameštaja koji se najčešće pravi po meri, posle američkih plakara, jesu kreveti. Prilikom odabira gotovog komada nameštaja postoje mnogi kriterijumi na koje se obraća pažnja. Dakle, važno je da bude funkcionalan, praktičan, udoban, ukoliko je predviđen za sedenje ili ležanje, ali i da fizički i estetski zadovoljava potrebe pojedinca. Ovo je slučaj i pri odabiru kreveta. Međutim, kod kreveta je presudan kvalitet i udobnost. Estetski i fizički izgled gubi na značaju, ukoliko presudne osobine nisu ispunjene. Kada govorimo o krevetima po meri, oni su odličan izbor zbog sledećih nekoliko razloga koje ćemo navesti.

KREVETI PO MERI U OGRANIČENOM PROSTORU

Sasvim je jasno i očigledno da su kreveti po meri dobar izbor za male stanove i male sobe. U današnje vreme, prema mišljenju mnogih, vrlo je teško pronaći dovoljno dobar i udoban krevet, koji pritom ne zauzima previše prostora, a sa druge strane estetski izgleda veoma lepo i moderno. Zbog preciznih dimenzija koje su presudne kod ograničenog prostora, ljudi se najčešće odlučuju za izradu nameštaja po meri i na taj način maksimalno iskoriste prostor koji im je na raspolaganju.

KREVETI PO MERI I ZA VELIKE PROSTORE

Iako je veoma logičan izbor za rešavanje problema malog prostora, izrada kreveta po meri može biti i odlična opcija za velike prostoje, sa tim što bi oni imali sasvim drugačiju funkciju u ovakvom prostoru. U želji za popunjavanjem prostora ili prosto tendencijom za odabirom glomaznijeg kreveta, pojedinci dolaze do problema gde se krevet ne uklapa u postojeći prostor, izgleda preveliko ili jednostavno kao da mu nije mesto u tom prostoru. Iz tog razloga, mnogi vide izradu kreveta po meri kao rešenje za ovaj problem, jer na taj način mogu dobiti ono što žele, bez narušavanja postojećeg sklada u prostoru.

DODATNI ELEMENTI

Uz pomoć okova za nameštaj, kreveti po meri mogu dobiti dodatne funkcije, odnosno elemente u vidu dodatnih fioka, koje sadrže više pregrada, mogu se kreirati neobični i inovativni nasloni koji bi potpuno promenili izgled samog kreveta, pritom kreveti mogu biti i na razvlačenje pomoću klizača za okov. Jedan komad nameštaja može da poseduje čak i sve od navedenog. Dakle, možemo zaključiti da kreveti po meri mogu da imaju sve što poželimo i da izgledaju baš onako kako želimo. Prvenstveno je neophodno razmisliti o potrebama, željama i ciljevima, a zatim krenuti u realizaciju nakon koje će rezultat biti zasigurno fenomenalan.